Praktični nasveti za prihranek energije v podjetju

Praxistipps Energiesparen im Unternehmen: best connect zeigt, wie einfach Energiesparen im Betrieb ist und was es Ihrem Unternehmen tatsächlich bringt.

Tako lahko izkoristite priložnosti za prihranek energije

Naj bo to velik industrijski obrat, kmetija, majhno ali srednje veliko podjetje: priložnosti za prihranek energije je ogromno. Ne verjamete? Z našimi praktičnimi nasveti za prihranek energije v podjetju lahko že z majhnimi spremembami prihranite precej denarja. Najbolj učinkovito lahko prihranite energijo predvsem na področju hladilne tehnike, oskrbe s toploto in osvetljave. Seveda pa v pisarnah obstajajo drugačne možnosti prihranka kot v proizvodni hali velikega industrijskega obrata. Najbolje bo, da si to podrobno pogledamo.

 

Pomembni praktični nasveti za prihranek energije v podjetju

Prijetna sobna temperatura je za učinkovito delo nujno potrebna. Če vaši zaposleni zmrzujejo, se poveča njihova nejevolja in zmanjša njihova delovna storilnost. Vendar se je treba izogibati tudi neposrednim sončnim žarkom, da se prostori ne segrejejo preveč. Žaluzije, rolete in zavese poskrbijo za zaščito in manjšo potrebo po klimatskih napravah. Te je najbolje vklopiti samo, če res ne gre drugače. Večinoma pa gre tudi drugače. Zunanjost lahko pred premočnim segrevanjem zaščitite z markizami, sončnimi jadri in podobnim. Svoje zaposlene spodbujajte, naj klimatsko napravo uporabljajo samo občasno. Ali pa določite sodelavca, ki naj bo odgovoren za klimo in izvajanje varčevalnih ukrepov.

Eine Temperatursteuerung hilft beim Stromkosten optimieren

Ne premrzli in ne pretopli pisarniški prostori

Za učinkovito varčevanje z energijo med poslovanjem pozimi velja: 21 stopinj Celzija je v pisarniških in prodajnih prostorih povsem dovolj. Tako vaši zaposleni ohranijo trezno glavo, stranke pa se ne začnejo potiti, ko si npr. pomerjajo kose oblačil. Termostati z možnostjo programiranja pomagajo pri ohranjanju optimalne sobne temperature, gospodarne z viri. In potencial prihrankov je velik: znižanje temperature za eno samo stopinjo Celzija zmanjša stroške ogrevanja za do šest odstotkov. Najbolje je, če se temperatura po koncu dela samodejno zmanjša. Tudi v obratih z lastnimi hladilnicami je temperaturi dobro posvečati pozornost. Če se temperatura minus 23 stopinj Celzija zviša na minus 18 stopinj Celzija, to pomeni prihranek okrog ene četrtine energije.

 

Redno kratkotrajno prezračevanje pomaga pri varčevanju z energijo v podjetju

Svež zrak ni priljubljena tema pogovora samo zaradi koronavirusa. Redno prezračevanje povečuje tudi delovno vnemo. Pri tem velja: kratkotrajno intenzivno prezračevanje je bolj učinkovito od dolgotrajnega. Pri nagnjenem oknu se ohladita celoten okenski okvir in stena, ta hlad pa se potem trajno prenaša v prostor. Za ogrevanje je tako potrebno več energije. Dolgotrajno zračenje poleg tega dolgoročno povzroči pojav plesni v bližini okna. Velja torej načelo: pisarno zračite najmanj štirikrat na dan za najmanj deset minut.

 

Prihranek energije v podjetju: Deluje s prezračevalnimi napravami

Za prihranek energije v podjetju pa obstaja še več praktičnih nasvetov: velike pisarne in prodajni prostori so že danes pogosto opremljeni s samodejnimi prezračevalnimi napravami. Prihranek energije v podjetju pa je mogoč pri skoraj vseh prezračevalnih napravah. Samo s pomočjo optimizacije in prilagoditve volumskega pretoka zraka in časov delovanja naprav lahko podjetja znižajo svoje stroške za do 30 odstotkov. Z izkoriščanjem toplote, ki nastane pri prezračevanju z napravo, pa je mogoče prihraniti še več. Pri tem je najbolje, da vašo napravo podrobno analizira strokovnjak, ki naj izvede energetski pregled.

 

Prihranek stroškov elektrike z LED-sijalkami

Pameten koncept svetlobe ni dragocen in pomemben samo v pisarnah. Običajna svetila bi bilo že zdavnaj treba zamenjati z varčnimi LED-sijalkami. Energetsko učinkovite sijalke in zavedno ravnanje z viri energije za osvetlitev sta osnovnega pomena za znižanje stroškov elektrike. Preden pa se lahko prihranki pokažejo, je treba investirati. Trenutno so najbolj učinkovite LED-sijalke: v primerjavi z dobro staro žarnico porabijo do 90 odstotkov manj električnega toka in lahko svetijo do 50.000 ur.

 

Javljalniki gibanja za luč pomagajo pri varčevanju

Ravno v podjetjih so javljalniki gibanja marsikje smotrni. Na hodnikih ali straniščih, torej v prostorih, kjer ste manj prisotni, trajna osvetlitev ni potrebna, luč naj se prižge, samo ko se ti prostori uporabljajo. Za optimalno in tudi energetsko učinkovito osvetlitev je odločilnega pomena, da je luč primerna za mesto njene uporabe. Če načrtujete posodobitev, se posvetujte tudi s strokovnjakom za razsvetljavo, saj vam lahko s svojim strokovnim znanjem pomaga pri trajnostni rabi in varčevanju z viri. Inteligentno upravljanje svetlobe omogoča obsežne prihranke. Prinaša pa tudi dragoceno ugodje za zaposlene in stranke.

 

Način mirovanja za računalnike in druge naprave za prihranek energije v podjetju

Delavnik pogosto poteka tako: zjutraj se usedemo za računalnik, po koncu dela pa vstanemo od njega. Med tem časom naprave nenehno porabljajo tok. V času, ko računalnikov ne uporabljamo, na primer med kosilom, jih pogosto ne izklopimo ali preklopimo v način mirovanja. S premišljenimi energetskimi nastavitvami na računalniku pa je mogoče na enem delovnem mestu prihraniti do 30 odstotkov stroškov energije. Po nekaj klikih se ne aktivira samo stanje mirovanja računalnika po določenem času neaktivnosti, temveč tudi varčevanje z energijo v podjetju. Zvečer pa je treba naprave skupaj z zasloni popolnoma izklopiti.

 

Prenosniki so bolj varčni

Dobro je vedeti: nadomestitev velikih namiznih računalnikov s praktičnimi prenosniki ne omogoči samo prilagodljivega načina dela, temveč tudi prihrani energijo. Te majhne mobilne naprave imajo povprečno porabo toka največ 22 kilovatnih ur, namizni računalnik z osnovno opremo pa v primerjavi s tem porabi okrog 87 kilovatnih ur letno.

Laptops sind sparsamer und helfen beim Stromkosten senken

Proizvodna podjetja energijo prihranijo pri ogrevanju in elektriki

Industrijski in proizvodni obrati se pogosto soočajo z ogromnimi energetskimi obremenitvami, zlasti na področju toplote za ogrevanje in električnega toka. Na tem področju pa obstaja tudi največ priložnosti za prihranke. Optimizacija proizvodnih metod in postopkov pogosto privede tudi do prihrankov in varovanja virov. V industriji največ energije požrejo električni pogoni. Obsežno preverjanje teh naprav in njihova zamenjava z energetsko varčnejšimi modeli pa dolgoročno poskrbita za občutne prihranke.

 

Znižanje stroškov energije: kar ne uspe enemu, uspe mnogim

Poleg znižanja potrebne porabe energije pa lahko svoje stroške zmanjšate tudi z izbiro svojega ponudnika energetskih storitev. Ravno v manjših podjetjih je pogosto težko pridobiti pregled nad zmešnjavo tarif in se pogajati za cenovno ugodne tarife. Večinoma pa je količina energije, potrebna za posebne tarife, potem vseeno premajhna. Nakupovalna združenja za nabavo energentov nudijo privlačne možnosti za pridobitev ekskluzivnih tarif in za trajni prihranek časa in stroškov. best connect nudi točno to: pri nas združujemo potrebo po energiji številnih članov in jim tako zagotavljamo ekskluzivne tarife za veleodjemalce – pa naj so to samostojni podjetniki, kmetovalci ali veliki industrijski obrati.

 

Aktivna zaščita podnebja

Upoštevajte naše praktične nasvete za prihranek energije v podjetju, še bolje pa bo, če izkoristite ekskluzivne tarife best connect za veleodjemalce in tako prihranite dvakrat.

 

Nazaj

Sedaj deli prispevek:

facebook whatsapp linkedIn

Mnenja članov

*

Izredno slaba izkušnja z njimi. Neodzivni, odrezavi, za svoje napake se niti ne opravičijo. Zamudili potek pogodbe za dobavo energentov, v drugem poskusu jim ga v enem letu ni uspelo opraviti, v tretjem poskusu niso uspeli urediti prenosa za vsa odjemna mesta. V času, ko smo sodelovali z njimi smo torej v absolutnem finančnem minusu, ker smo zamudili veliko bolj ugodne ponudbe za dobavo energentov, na katere smo bili kasneje primorani pristati, ker se je situacija na trgu drastično spremenila. Poleg tega moramo plačati račun za nagrado. Zaradi neuspelih prenosov imamo sedaj večjo računsko in tarifno džunglo, kot smo jo imeli kadarkoli. Vljudno prosim lastnika, naj mi ne odgovarja na to mnenje. V treh mesecih nobenega relevantnega odgovora od vas, zato tudi ni potrebe, da mi odgovarjate sedaj.

Kristina Šeško

15. Junij 2022

*

V našem podjetju nam je žal, da smo kadarkoli podpisali pogodbo z njimi. Sami smo našli mnogo boljše ponudbe, po tem, ko smo pri dobavitelju že plačali polno ceno el. energije. Seveda so si pa vzeli provizijo za naš "prihranek"! Tudi z odpovedjo članstva smo imeli težave, zdaj pa še vedno dobivamo njihove emaile, kot da bi bili še vedno njihov član...

Nina Mikša

21. November 2021

*****

V podjetju smo zelo zadovoljni, saj so se nam stroški elektrike prepolovili.

Robert Guštin

19. September 2021

***

Dobil čestitko da sem eno leto že z vami sicer novega dobavitelja sem dobil šele pred kratkim vendar so bile cene še višje kot prej kar so po mojem posredovanju sicer uredili kako pa bo naprej pa bomo videli

Jani Janeš

19. Julij 2021

*****

S podjetjem Best connect sodelujemo od leta 2012 in smo z njihovimi storitvami zelo zadovoljni.

Valentina Erznožnik

13. September 2020

*****

Ideja, ki mi jo je predstavil predstavnik podjetja BestConnect mi je bila takoj zanimiva. Da nekdo za tvoje ime išče ugodnejšo ceno električne energije, ob predpostavki, da lahko samo privarčuješ pri stroških in času, je bila ključna, da smo se odločili za sodelovanje. S storitvijo BestConnect sem zadovoljen. Uspešno sodelujemo že 7 let. VOJKO

Vojko Divjak

09. September 2020

***

Ko sem odkril boljše cene pri domačem dobavitelju, jih predstavil BestConnectu, nisem dobil odziva, zato sem bil prisiljen prekiniti pogodbo in jo skleniti z novim. Prejšnja 3 leta pa sem bil zadovoljen.

Vojko Pirc

24. Junij 2020

Kontakt

best connect d.o.o.

Cesta v Gorice 34C

1000 Ljubljana

Tel.: +386 1 777 41 23

Faks.: +386 1 777 41 74

info@bestconnect.si

Mnenja članov

3.7****

16 mnenj